Ideje in navdih za opremo doma

Moja spalnica – moj kotiček za sprostitev

Spelnice

Premišljeno urejena in po vaši meri opremljena spalnice s kakovostnim ležiščem ni le še ena soba v vašem domu, temveč je lahko tudi pot do sproščujočega spanca.

Odrasel človek naj bi v povprečju prespal 7 ur in pol na dan, kar je 229 ur na mesec, oziroma 2.745 ur na leto. Če ste zadnje čase iz takšnih ali drugačnih razlogov bolj malo spali, vam ta podatek ne koristi kaj dosti. Vsekakor pa velja, da spanec močno vpliva na vaše zdravje. Zato je pomembno, da si spalnico uredite tako, da se boste v njej z lahkoto sprostili in zazibali v mirne sanje.

Umirjene barve …

Na splošno velja pravilo, da v spalnici uporabljamo nežnejše, umirjene barve, ki sproščajo. Vsaka barva ima namreč svoj psihološki učinek, tako lahko rdeča barva preveč stimulira vaše čute, zelena barva pa pomirja in sprošča. Če so vam pri srcu močne barve, vam svetujemo, da jih v spalnici uporabite zmerno, denimo v obliki tekstilnih dodatkov, posteljnine, ali na steni za vzglavjem postelje. Morda pa se boste odločili za izvirno stensko nalepko?

Moderna spalnica z dodatki v živih barvah

… izbrani materiali in ravno prav svetlobe

Postelje, nočne omarice in garderobne omare so največkrat izdelane iz lesa, seveda pa to ne pomeni, da kombinacije z drugimi materiali kot so kovina, usnje ali tekstil niso dovoljene. Pri opremljanju spalnice je potrebno razmisliti tudi o primerni osvetlitvi. Svetila naj ne bodo premočna ali preveč masivna. Še namig: stikalo za luč na steni ob postelji vam utegne priti še kako prav.

S svetili opremljena spalnica v rjavih tonih

Večnamensko pohištvo

Se želite znebiti nepotrebne navlake in pustiti svoji spalnici, da zadiha? Izberite posteljo z vgrajenim predalom oz. prostorom, v katerega lahko pospravite dodatno posteljnino in vzglavnike. Marsikdo si v stiski s prostorom v spalnici uredi delovni kotiček s pisalno mizo in pisarniškim stolom. Od preostalega dela spalnice ga lahko ločite z lično predelno steno ali zaveso. Med garderobnimi omarami so nadvse priljubljene omare z drsnimi vrati, ki vam prihranijo prostor in optično povečajo spalnico. Poleg polic in obešalnikov pa boste tudi v omari potrebovali predale, ki so kot nalašč za shranjevanje perila in nogavic. Če želite, da se omara popolnoma prilega prostoru, je brez dvoma najboljša izbira vgradna omara.

Postelja z vgrajenim predalom v svetli spalnici

Dodatki dajo spalnici karakter

Zavese so lahko čudovit dodatek. Debele, ki zjutraj preprečujejo, da bi vam nagajali prvi sončni žarki, ali prosojne, ki delujejo romantično in nežno. Če ste dovolj redoljubni, vam svetujemo, da posteljo prekrijete s posteljnim pregrinjalom, ki se ujema z zavesami – ne le, da boste tako zaščitili posteljnino, temveč bo vaš prostor deloval bolj urejeno. Na nočno omarico postavite izbrano namizno svetilko, predal naj služi odlaganju knjig. Steno lahko okrasite z velikim ogledalom, izbrano sliko, družinskimi fotografijami v okvirju, morda z regali ali s policami za knjige. Mehke preproge poskrbijo za udobje v prostoru, saj je nadvse prijetno iz postelje stopiti na mehka tla. Zelo priročen pa je tudi izbrani fotelj ali stol, na katerega se lahko udobno namestite s knjigo v roki ali pa nanj odložite kakšen kos oblačila.

Priročen stol in pisana preproga v spalnici

Kdaj ste nazadnje zamenjali ležišče?

Ne le iz higienskih razlogov, temveč tudi zaradi boljšega počutja, je ležišče priporočljivo zamenjati vsakih 10 let. Za popolno nego in vzdrževanje morate ležišče tudi redno obračati – denimo pri vsaki menjavi posteljnine, ga nekajkrat letno posesati, oprati prevleko in ga redno zračiti.
Več o izbiri primernega ležišča si lahko preberete v našem katalogu Zdravo spanje.

Sanjate o popolni spalnici?

Oglejte si kratek film, ki vam predstavlja, kateri materiali, postelje in omare so trenutno moderni ter kako jih lahko najbolje kombinirate. Da bodo vaše sanje postale resničnost.

Več izdelkov na meganakupek.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja