Ideje in navdih za opremo doma

Tadej skoraj sestavi kuhinjo

Naj se za začetek pohvalim s kar nekaj gradbenimi dosežki, zaradi katerih sem bil prepričan, da bo načrtovanje in sestava kuhinje le krona dosedanjim uspehom. Montaža knjižnih polic! Barvanje in lakiranje ograje pred hišo! Ko smo že zunaj, naj omenim domači bazen!

Samozavestno sem začel na začetku, poglavje Cena in ocena cene. Ne le, da je bil moj seznam tako rekoč popis vseh znamk, ki ponujajo kuhinjsko opremo pri nas, tudi ponudbo in akcije pri različnih prodajalcih sem upošteval.

Po posvetu z ostalimi člani družine, smo glede na omenjeni seznam izbrali “tisto”. Kuhinjo, ki nas bo osrečevala naslednjih toliko let. Izgovorov za pravi načrt, z merami in vsemi strokovnimi detajli, ni bilo več. Meter v roke, svinčnik za uho in veliko praznega papirja za začetek. Priznam, počutil sem se kot pravi kreativni “dedec”. Prostor, ki je bil namenjen novi kuhinji, je bil popisan v vseh možnih širinah, dolžinah in globinah. V mere sem začel vnašati površine in vse kuhinjske sestavine. Koliko pulta, aparati, razporeditev polic, tudi na to, kam se odpirajo vrata hladilnika in polic sem pomislil!

Merjenje kuhinjskih elementov

Z nič manjšo (kvečjemu večjo) samozavestjo sem odšel k prodajalcu, pri katerem bi željeno kuhinjo dobil najceneje. Že po prvem “dober dan” sem jim dal jasno vedeti, da njihovih storitev pri načrtovanju kuhinje ne potrebujem, saj sem vse naredil že sam. Kljub zatrdilom, da gre za brezplačno in neobvezujočo storitev, sem nežno, a samozavestno odklonil. Naj ta čas raje namenijo tistim, ki se težje znajdejo pred takšnimi opravili.

Že po prvem “dober dan” sem jim dal jasno vedeti, da njihovih storitev pri načrtovanju kuhinje ne potrebujem, saj sem vse naredil že sam.

Predal sem “načrte” in izračun, ki je po mojem mnenju potreboval le še žig in podpis. Prodajalec na oddelku za kuhinje je prejeto na hitro ošinil, nato pa začel prebirati kot “bestseller”. To je bil moj triumf! Moj trenutek! Priznanje s strani strokovnjakov!
“Gospod, kakšno debelino iverne ste tu predvideli? Ali ste mislili poln les? Gre za pomembno razliko, ne le v ceni.”
“No, ravno v vsak detajl se nisem spuščal.”
“Ste prepričani, da bi imeli pečico pri tleh?”
“Tako smo vedno imeli.”
“Zlasti, če jo veliko uporabljate, morda ne bi bilo slabo, da jo postavite v višino. Če ste v vaši družini malce višji, lahko sedaj še mirno premislite o tem.”

Priznam, višino sem “preplonkal” od naše prejšnje kuhinje. Ni se mi zdelo, da bi bilo z njo kaj narobe. Ker sem bil ravno v prodajalni, sem privolil v to, da načrt in mere vneseva v program in se še enkrat prepričam ali je to to, kar sem si zamislil. Kmalu sem ugotovil, da številke v 3D projekciji ne zaživijo, povsem tako, kot sem pričakoval.

Ker nakup kuhinje ni dogodek, ki bi ga želel kmalu ponoviti, sem se prepustil nasvetom in vprašanjem istega prodajalca, tako da sva prišla do novega načrta. Oblika in barva kuhinje je seveda ostala enaka (nočem pomisliti, kako dolgo bi spal na fotelju, če bi to samovoljno spremenil), a s ključnimi premisleki sva dorekla “malenkosti”, zaradi katerih bi se naslednjih 10+ let zaletaval v zid.

Mojster, vajen načela, da lahko pri opremljanju večino postorimo sami, sem moral priznati, da je brezplačno svetovanje preseglo moje sposobnosti.

Iz prodajalne sem odšel s kapljico manj samozavesti, a nenavadno pomirjen.

Če pomislim, da je vodovod z ostalo napeljavo ostal nedotaknjen oz. brez moje intervencije, se je vse končalo brez žrtev.

Dnevna soba bi morala biti povsem šala, in to mala!

 

Več izdelkov na meganakupek.si