Ideje in navdih za opremo doma

Dojenček v vaši postelji

Razprava o spanju dojenčkov v skupni postelji ni nova. Skozi zgodovino so se spreminjala tudi priporočila stroke. Danes številni strokovnjaki zatrjujejo, da bo dojenček v vaši bližini spal bolje, navajajo pa še cel kup drugih pozitivnih učinkov skupnega spanja na njegov razvoj.

Kje so včasih spali dojenčki?

V starejših kulturah širom sveta dojenčki že od nekdaj spijo s svojimi starši. To je nekaj najbolj naravnega in priročnega, še posebej v času, ko dojenček še sesa mleko iz maminih prsi. V zahodni kulturi, kjer se je s prihodom kapitalizma začel zelo močno poudarjati vidik storilnosti na vseh področjih, je postalo nočno ločevanje dojenčkov od staršev norma za vzgajanje samostojnih in čustveno zdravih otrok. Otrok naj bi se tako hitreje naučil pomiriti sam, kar bi naj mu pomagalo na njegovi poti do odraščanja. Starši pa naj bi tako bili bolj spočiti in pripravljeni na obveznosti naslednjega dne.

aktivna mama dojenček spi


Priporočila danes

Mnogi strokovnjaki se danes s tem več ne strinjajo. Dr. prof. James McKenna iz univerze Notre Dame iz Pariza in večkratni avtor literature za starše je prepričan, da ima skupno spanje številne koristne učinke. Poleg tega, da so trenutki nočnega prehranjevanja manj utrujajoči za doječo mamo in dojenčka, saj potekajo skoraj brez prebujanja, telesna bližina matere vpliva na dojenčkove fiziološke procese kot so dihanje, temperatura, krvni pritisk in tudi na splošno počutje. Dojenčki v bližini staršev spijo bolj mirno in dlje, spanje pa pomaga razvijati koristne osebnostne lastnosti in celo vpliva na razvoj pozitivne samopodobe.

spanje v skupni postelji


Varnost

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je spanje dojenčka s starši varno le, če ob tem upoštevate nekaj varnostnih pravil: skupna postelja naj bo dovolj velika, dojenček naj bo pokrit s svojo odejo, ki naj bo lahka in zračna, pokrit naj bo samo do vratu, pomembno pa je tudi, da pred spanjem ne uživate nobenih opojnih substanc, zaradi česar bi lahko vaš spanec bil preveč trden in bi lahko najmlajšega nehote poškodovali. Če vas kljub temu skrbi, lahko med sebe in dojenčka namestite blazino za dojenje.

Ni za vse

Kljub vsem pozitivnim učinkom spanje v skupni postelji ni za vsakogar. Starši otroke vzgajamo v skladu s prepričanji, ki nam jih je privzgojila okolica. Včasih so ta prepričanja premočna, da bi ravnali v nasprotju z njimi. Mnogi odrasli imajo tudi tako rahel spanec, da bi jih dojenček ob njih prebujal že ob najmanjšem gibu. Nekateri dojenčki že od majhnega ne potrebujejo veliko bližine in so povsem samozadostni, znajo zaspati sami in prespati vso noč – takšnega dojenčka bomo seveda pustili spati v njegovi postelji ob prijetni melodiji z vrtiljaka nad posteljico. In zadnje (in ne najmanj pomembno): Če menite, da bi lahko skupno spanje preveč vplivalo na vaše življenje pod rjuhami, potem seveda za vas to ni prava pot. 

In še nasvet …

Vam primanjkuje spanja in ne veste, kdaj bi ga nadoknadili, saj se dojenček zbuja zgodaj zjutraj, zvečer pa imate še veliko za postoriti, poleg tega pa bi radi preživeli tudi nekaj časa sami z očetom? Počivajte z dojenčkom čez dan! Na porodniškem dopustu lahko to storite brez slabe vesti. Stisnite se zraven in sladko zaspite. Opravila lahko občasno tudi počakajo. Ne le, da bo to najslajši spanec, ki se ga boste z veseljem spominjali še dolgo po tem, ko bo vaš porodniški dopust že končan, tudi dojenčku bo ob vam še bolj prijetno in bo verjetno tudi spal dlje. Tako se bosta oba zbudila spočita in dobro razpoložena.

mama in dojenček spita

Veste, koliko spanja sploh potrebuje vaš dojenček? Preberite naš vodnik za spanje od rojstva do tretjega leta starosti.

 

Več izdelkov na meganakupek.si