Ideje in navdih za opremo doma

Na dopustu si naberite moči za vse leto

Ste že preizkusili tehnike sproščanja? Ko jih boste obvladali, si življenja brez njih več ne boste mogli predstavljati. Tudi, ko se boste z dopusta vrnili nazaj v delovni tempo. Oziroma, še posebej takrat.

Počitnice so idealen čas za učenje tehnik sproščanja, saj je morda do cilja potrebno narediti kak korak manj, ker smo na dopustu že tako ali tako bolj umirjeni, predvsem pa imamo čas in smo bolj pripravljeni poskusiti kaj novega.

Pravo sproščanje, pri katerem se skušamo oddaljiti od svojih misli in čustev in se namesto tega osredotočiti zgolj na dihanje, nas popelje v občutek bivanja tukaj in zdaj. Ker se oddaljimo od vseh negativnih občutkov in zaskrbljenosti, se počutimo umirjeno, naš pogled na življenje pa je bolj stvaren, saj ga ne usmerjajo čustva in tekoči dogodki.

sproscanje

Tempo delovnih dni v naša življenja prinaša veliko stresa.

 

Pozitivni učinki na zdravje

Strokovnjaki pravijo, da stres postaja največja epidemija sodobnega časa. Svoje fizično in psihično zdravje bomo lažje ohranili, če se bomo večkrat dnevno, predvsem pa na koncu dneva, znali povsem sprostiti.

  • Sproščanje pomaga zaščititi vaše srce in z njim povezane bolezni (visok pritisk, srčna kap, …). Strokovnjaki uvrščajo stres med glavne dejavnike za pojav tovrstni bolezni.
  • Sproščanje varuje naš imunski sistem. Kronični stres, ki traja več kot 6 mesecev, podvoji možnost okužbe s prehladom.
  • Krepi spomin. Kronični stres vpliva na dele možganov, povezane s spominom in učenjem, pravijo raziskave.
  • Zmanjšuje možnosti za razvoj depresije in drugih psihičnih bolezni. Stresni hormon kortizol lahko zmanjša ravni serotonina in dopamina, ki sta povezana z nastankom depresije.
  • Pomaga vam razmišljati jasneje in lažje sprejemati odločitve.
  • Pomaga pri vzdrževanju telesne teže. Kortizol namreč povečuje željo po hrani, še najbolj po nezdravi.

 

Znati se sprostiti je umetnost

Tehnik sproščanja je več: avtogeno sproščanje, kjer se osredotočamo na sproščanje posameznih delov telesa, različne dihalne tehnike, med katerimi mislimo samo na naše vdihe in izdihe, vizaulizacija, kjer si v misli prikličemo podobe, ki nas ponesejo v mirno, sproščujoče počutje (recimo: najljubša plaža in šumenje morja) in še druge. Vsem pa je skupno to, da se osredotočimo samo nanje in tako zaživimo v sedanjosti. Pripravite si udobno ležišče in se potopite v svoje misli.

naTravi

Znate misliti na nič?

Potrebujete le …

Nekaj mirnih minut (ali uric)
Ugasnite vse zvonce na telefonu in sporočite najbližjim, da vas nekaj časa ne bo. Če ste na družinskem dopustu, se lahko s partnerjem dogovorita, da drug drugemu izmenično privoščita tudi nekaj časa, ki ga lahko ima eden od vaju samo zase, medtem ko drugi prevzame skrb za otroke. In potem zamenjata. Maksimalno izkoristite dopust brez slabe vesti, saj ga tudi vi potrebujete!

neMoti

Vzemite si čas zase.

Udobno ležišče
Če ste na dopustu, vzemite svoj ležalnik s seboj in ga odnesite v najbolj oddaljen in osamljen del plaže. Škržati in šumenje valov bodo prav primerna kulisa. 

plaza

Komentar ni potreben.

Če počitnikujete v kampu, je vse, kar potrebujete, viseča mreža. Guganje in občutek breztežnosti vas bosta popeljala v sproščeno počutje. Če dreves, kamor bi mrežo zavezali nimate pri roki, pa si priskrbite katero od samostoječih visečih mrež.

visecaMreza

Samostoječo visečo mrežo lahko postavite, kamor želite.

V pravi sprostitveni center pa lahko spremenite tudi svoj balkon ali vrt. V ponudbi lahko najdete kar nekaj ležalnikov in počivalnikov, ki mimoidoče že s svojim videzom opozarjajo, naj ne motijo, pa tudi senčnikov, s katerimi boste kljub visokim temperaturam uživali v zavetju sence.

vrtniLezalnik

Videti je super, kajne?

Imate vse, kar potrebujete? Ne odlašajte, sprostitev kliče.

 

Več izdelkov na meganakupek.si