Ideje in navdih za opremo doma

Pri oblikovanju kuhinje so detajli ključnega pomena

1 Smotrna razporeditev električnih izpustov in vtičnic. 

V kuhinji se običajno uporablja precej električnih naprav. Bela tehnika, mali gospodinjski aparati, polnjenje telefonov in tablic- vse to pa v izogib oblici nevarnih kablov zahteva smotrno razporejene električne vtičnice. Električni izpusti za belo tehniko naj bodo locirani za omaricami z aparati. Na kuhinjskem ozadju naj bodo vtičnice umeščene ob kuhališču ter v kakšnem praznem kotu, kamor bomo verjetno postavili grelnik vode. Na kuhinjski otok je mogoče namestiti praktične potopne vtičnice, ki jih tekom neuporabe ‘skrijemo’. Ne pozabimo nameniti pozornosti samemu izgledu vtičnic, ki naj bodo skladne z izbranim slogom kuhinje. 

detajl vtičnice

2. Kvalitetna osvetlitev

Za funkcionalnost kuhinje je osvetlitev ključnega pomena! Poleg dobre generalne stropne osvetlitve velja delovni pult dodatno osvetliti z močno usmerjeno svetlobo, ki omogoča izvajanje delikatnih delovnih nalog. To lahko zagotovimo s pomočjo led trakov ali manjših vgradnih svetilk, umeščenih pod viseče omarice. Na tovrstno osvetlitev je nujno pomisliti že ob načrtovanju kuhinje, sej je zanjo potrebno predvideti primerno umeščen električni izpust in prostor za transformator.

detajl osvetlitev kuhinja vgradna svetila odbijanje svetlobe od stene dekor

3. Notranja razporeditev kuhinjskih elementov

Način odpiranja in notranja razporeditev kuhinjskih elementov sta na prvi pogled malenkosti, ki pa lahko zelo zagrenita uporabniško izkušnjo v kuhinji. Pri spodnjih omaricah se investicija v predale izkaže za zelo pametno, saj je dostop do predmetov v predalih neprimerljivo lažji kot pri klasičnih omaricah. Posebno zahteven element v kuhinji je kotna omarica, pri kateri se običajno izgubi največ kvalitetnega shranjevalnega prostora. Volumen kotne omarice se najbolj izkoristi s pomočjo izvlečnih košar ali rotirajočih elementov. Pri načrtovanju kuhinje po meri bodimo pozorni tudi na smeri odpiranja omar; nič ni namreč bolj zoprno od omare za začimbe, ki se odpira stran od kuhališča!

detajl predali omarice izvlečne košare rotirajoči elementi

4. Kombinacije materialov

Ob načrtovanju estetske podobe kuhinje se rado pozabi na nekatere elemente kot so korito, armatura in bela tehnika. Ti elementi so za funkcionalnost kuhinje nepogrešljivi, zato jih je nujno potrebno prilagoditi izbranemu slogu kuhinje. V kuhinji starinskega izgleda bo minimalistično kromirano pomivalno korito delovalo neprimerno, zato se raje poslužimo izbire belega keramičnega korita. Trenutno so na primer zelo modne medeninaste ali črne kuhinjske armature vendar je potrebno pri izbiri le teh paziti na ujemanje s teksturo kovine odtoka v pomivalnem koritu in kovinskimi detajli na beli tehniki. 

detajl kuhinja keramično korito dekor tapete ujemanje

 5. Višina delavne površine in zajtrkovalnega pulta

V zadnjem času so v porastu kuhinje z višjim pultom, temu trendu pa ni potrebno nujno slediti. Večina proizvajalcev nudi prilagodljivo višino podnožja, s katero lahko višino pulta prilagodimo svojim potrebam, vodilo pa naj bo udobna pozicija rok in izravnana hrbtenica med delom. Pri trenutno tako aktualnih kuhinjskih otokih se poraja dilema izvedbe zajtrkovalnega pulta. Naj bo v isti višini z delovnim pultom, nekoliko dvignjen v šank ali celo spuščen na nivo jedilne mize? Odločitev je odvisna predvsem od prostorskih omejitev ter izbora barskih stolov – ponudba stolov sedalne višine 63 cm, ki je primerna za zajtrkovalni pult v višini delovne površine, je namreč na trgu nekoliko omejena. 

zajtrkovalni pult barski stoli kuhinja

 

Več izdelkov na meganakupek.si