Domov » Trgovina » Računalništvo

Prikazovanje 1–24 od 1169 rezultatov

Računalništvo

Računalništvo je znanstvena veda o delovanju računalnikov in o njihovi uporabi, kar vključuje strojno in programsko opremo. V praksi je računalništvo povezano z mnogimi drugimi vedami, od katerih je seveda prva Gaming – igranje igric, abstraktne analize algoritmov do bolj stvarnih tem, kot so programski jeziki, programska in strojna oprema.

Računalništvo je vsaka ciljno usmerjena dejavnost, ki zahteva, ima koristi ali ustvarja računalniške stroje. Vključuje preučevanje in eksperimentiranje algoritmičnih procesov ter razvoj strojne in programske opreme. Ima znanstvene, inženirske, matematične, tehnološke in družbene vidike. Glavne računalniške discipline vključujejo računalniški inženiring, računalništvo, kibernetsko varnost, podatkovno znanost, informacijske sisteme, informacijsko tehnologijo in inženiring programske opreme.

Prenosniki, tablice, tiskalniki, monitorji in vsa dodatna računalniška oprema priznanih blagovnih znamk po odličnih cenah na Meganakupek – računalništvo za vas!

Kotne pisalne mize

Računalništvo ne koristi ravno veliko, če nimamo primerne mize, kamor lahko postavimo vso našo opremo. Zato imamo na Meganakupek tudi veliko izbiro računalniških in pisalnih miz, ki vam bodo zagotovile nemoteno delo za računalnikom. Če vam primanjkuje prostora v domači pisarni, se odločite za kotno pisalno mizo, ki jo lahko – kot že samo ime pove – postavite v kot, zato privarčujete s prostorom.

Računalništvo kot znanstvena veda

Kot znanstvena veda se računalništvo loči od matematike, programiranja, programskega inženirstva in računskega inženirstva, čeprav se ta področja pogosto zamenjujejo. Računalniško pismeni so ljudje, ki znajo na računalniku narediti in opraviti dejanja, ki jih morajo. Informacijsko pismeni so ljudje, ki presodijo kdaj je informacija potrebna, kje jo potrebujejo, kje jo bodo dobili, na kakšen način jo bodo predali naprej.

Vsakič, ko vklopite računalnik in greste na internet ali natisnete poročilo, upravljate računalniško opremo, oziroma uporabljate računalništvo. Namizni ali prenosni računalnik je temelj vaše računalniške opreme; vsebuje notranje komponente, ki jih računalnik potrebuje za delovanje, in vrata za priključitev zunanjih naprav, ki delujejo skupaj z računalnikom. Računalniška oprema vključuje tudi zunanje naprave, ki so odvisne od pravilnega delovanja računalnika.

Monitor

Računalništvo se je danes razvilo do te mere, da lahko primerjamo monitorje s televizijskimi zasloni, saj so že tako veliki in imajo visoko resolucijo. Igralci iger radi igrajo na velikih zaslonih, novodobne igre pa imajo danes tako kvalitetno grafiko, da se le-ta vidi zgolj na visokih resolucijah. Monitor se lahko nagiba in nastavlja po višini, zato lahko uživate v gledanju z različnih zornih kotov, tudi s postelje.

Osnovne nastavitve računalniške opreme

Brez potrebne notranje opreme je vaš namizni sistem ali prenosni računalnik prazna, nedelujoča lupina, prav tako računalništvo. Srce vsakega računalnika je njegov mikroprocesor ali CPE, ki ga spremlja tiskano vezje, napajalna enota in pomnilniški čipi z naključnim dostopom. Vsak računalnik ima trdi disk ali pogon SSD za shranjevanje datotek. Vse te komponente so vključene v računalnik, ki ga kupite.

Računalništvo ni tako stara znanost kot fizika. Zaostaja za par sto let. Vendar to ne pomeni, da ima računalničar na pladnju manj kot fizik. Je mlajša znanost, toda imela je daleč silnejšo vzgojo!– Richard Phillips Feynman S pojmom RAČUNALNIŠKA PISMENOST označujemo tista znanja in veščine, s katerimi uporabnik računalnika tako ali drugače ustvari pogoje za uspešno delo z informacijami. V računalniško pismenost na primer uvrščamo delo z datotekami, nameščanje gonilnikov li izklapljanje računalnika, saj to naredimo drugače kot pri drugih napravah. Računalništvo je kompleksna veda, ki se vedno razvija.

Računalništvo in računalniška oprema

Imate doma urejen pisarniški kotiček ali pa vaš poklic zahteva računalniško delo doma? Če blogate, pišete, grafično oblikujete ali pa ste ljubitelji tehnike, se opremite z malimi in velikimi tehnološkimi napravami – pridobite si kvalitetno računalništvo.

Glede na želeno vrsto uporabe in računalništvo lahko izberete namizni računalnik in visokokakovostne zaslone ali pa prenosni računalnik, ki ga lahko s seboj vzamete kadarkoli. Prenosniki so enostavni in lahki za prenašanje, na voljo pa so v različnih dimenzijah (diagonalah), tipih operacijskega sistema, kapacitete trdega diska in ram pomnilnika.

Prenosni računalnik lahko postavite kamorkoli, namiznemu pa namenite prostor v svoji pisarni, kjer bo dovolj naravne svetlobe. S tem boste zaščitili svoje oči, saj računalnik oziroma monitor ne bo edini vir svetlobe in jih tako med delom z računalnikom ne boste naprezali. Namizni računalnik lahko uporabljate za službene namene in za preživljanje prostega časa, učenje jezikov, posebno umetniško risanje ali igranje računalniških iger. Računalništvo je torej veda, ki bistveno pripomore pri vseh drugih aspektih našega življenja.

Računalništvo pa se vedno razvija, zato, če se vam zdita namizni in prenosni računalnik prevelika, bo najboljša rešitev za vas tablični računalnik, ker zasede malo prostora. Tudi s tabličnim računalnikom lahko kjerkoli in kadarkoli dostopate do podatkov in programov.

Računalništvo – potrebne zunanje komponente

Tipkovnica in monitor sta sestavna dela, ki ju uporabljate za interakcijo z računalnikom in ogled rezultatov teh interakcij – sta bistvena za računalništvo. Prenosni računalnik to vključuje, vendar mnogi namizni sistemi zahtevajo, da jih pritrdite na ohišje računalnika. Za lažjo navigacijo potrebujete tudi miško z namiznim računalnikom. Medtem ko imajo prenosni računalniki običajno vgrajeno miško ali sledilno ploščico, ki deluje na enak način kot zunanja miška, lahko na večino prenosnih ali prenosnih računalnikov pritrdite zunanjo miško.

Računalništvo – komponente, ki razširjajo funkcionalnost

Nekatera računalniška oprema razširja osnovne funkcije vašega računalnika. Večina ljudi želi tiskalnik za tiskanje dokumentov ali fotografij. S prenosnim trdim diskom lahko prenašate informacije iz enega računalnika v drugega ali arhivirate stare datoteke. Odvisno od računalnika, ki ga imate, boste morda želeli dodati zvočne in video kartice za večpredstavnostne in razširitvene kartice, ki omogočajo priključitev več zunanjih naprav. Računalništvo je skupek večih komponent, katere se razlikujejo od posameznika od posameznika. Odvisno od tega, kaj potrebujete.

V vsaki pravi pisarni in domu ne sme manjkati tiskalnik – z lastnim tiskalnikom boste veliko prihranili, hkrati pa boste želene dokumente natisnili, kadarkoli si boste zaželeli. Nekateri modeli poleg tiskanja omogočajo tudi skeniranje dokumentov, natisnili pa boste lahko vse – od slik do besedila. Možen je tudi tisk na različne gramature in tipe papirja.

Računalništvo za vsakega

Vsi, ki kupujete nov namizni ali prenosni računalnik, ne pozabite na nekaj ključnih dodatkov, s katerimi bo uporaba lažja. Mednje sodi tipkovnica, ki zaradi sodobne oblike olajša bolečine v rokah. Izbirate lahko med brezžičnimi ali žičnimi miškami, ki se med seboj razlikujejo po velikosti. Saj so nekatere bolj primerne za tiste, ki računalnik veliko uporabljajo tudi na poti. Če med delom na računalniku radi poslušate glasbo, izberite kakovostne slušalke.

Računalništvo se tudi vedno bolj uveljavlja kot branje na e-tablicah, ki se med seboj razlikujejo glede na prostor za nalaganje knjig. S priročnimi e-bralniki boste lahko brali kjerkoli, branje pa naj vam krajša hladne zimske večere in vroče poletne dni na plažah.

Postanite tehnološki navdušenec in se opremite s kakovostnimi računalniškimi aparati! Naj bo računalništvo prednost.

Oprema za povezovanje

Sodobni računalniki so pripravljeni na internet z vgrajenimi omrežnimi karticami za žično in brezžično povezljivost. Te kartice običajno vključujejo vrata Ethernet za priključitev hitrega kabla, ki ga nato povežete z zunanjim modemom. Internetni ponudnik hitrih internetnih storitev običajno ponuja potreben modem, zato vam te opreme ni treba kupiti posebej. Nekateri prenosni ali prenosni računalniki imajo samo brezžično povezavo. Če želite povezati več računalnikov ali opreme z brezžičnimi zmožnostmi, morate v računalniško opremo dodati brezžični usmerjevalnik.

Kaj je računalništvo oziroma računalniška oprema?

Vsakič, ko vklopite računalnik in greste na internet ali natisnete poročilo, upravljate računalniško opremo, oziroma uporabljate računalništvo. Namizni ali prenosni računalnik je temelj vaše računalniške opreme; vsebuje notranje komponente, ki jih računalnik potrebuje za delovanje, in vrata za priključitev zunanjih naprav, ki delujejo skupaj z računalnikom. Računalniška oprema vključuje tudi zunanje naprave, ki so odvisne od pravilnega delovanja računalnika.

Kaj vse spada pod računalniško opremo?

Pod računalniško opremo spada tipkovnica, miška, tiskalnik, monitor, zunanji prenosni trdi disk, ... Dodatna računalniška oprema so tudi komponente za povezovanje, kot so kartice, usmerjevalniki, wifi sprejemniki, itd. Vsekakor je računalništvo kompleksna veda, ki se še vedno razvija, od posameznika pa je odvisno, kakšno računalniško opremo potrebuje v svojem domu ali pisarni.